CLASS 7 CHAPTER 3 NOTES

                                       CLASS 7 CHAPTER 3 NOTES

 

Chapter -3  Audio visual communication

 

Tool used for audio – video editing  is Openshot video Editor

Main Parts of Openshot video Editor interface are as below-

 

 

 

Key Points /Summary--

 

 

 



CLASS 6 CHAPTER 6 EXCERCISE

CLASS 6
 CHAPTER 6 DATA REPRESENTATION AND PROCESSING ( WORD PROCESSOR)
 EXCERCISE 

I. MCQ
II. FILL IN THE BLANKS
III. TRUE/FALSE

SHORTCUT KEYS

SHORTCUT KEYS


CLASS 6 CHAPTER 6 SUMMARY

CLASS 6 
CHAPTER 6 
SUMMARY


CLASS 6 CHAPTER 8 QUESTION ANSWERS

CLASS 6
 CHAPTER 8 SOFTWARE APPLICATIONS ( GOOGLE EARTH)
 QUESTION ANSWERS

Q1. What is Open Source Software?
Ans 1- Open source software is generally available free of cost on internet. We can edit source code of open source software.

Q 2- What is google Earth?
Ans 2- Google Earth is a computer program that gives a 3D representation of Earth based primarily on satellite imagery. It is used to find  and view any location in computer.

Q 3- Who discovered Google Earth?
Ans 3- Google Earth is discovered by Keyhole Inc. Google purchased Google earth in 2004.

Q 4. What are various options available in Google Earth?
Ans 4 – Various Option are –
a) Look around
b) Move around
c) Slider
d) Search Box
e) Get Direction
f) History
g) Layers
h) Rulers

Q 5. What is software?
Ans 5 – The components of computer which we can not touch are known as software. Example – Mypaint , operating system , Games , MS word etc.

Q 6 – How to get directions or route between two places in Google earth/maps?
Ans 6 – Steps to get directions or route between two places in Google earth/maps are as below-

Q7 What is Geographic co-ordinate system?
ANS 7 -


Q8 How to find coordinates of any location in Google earth?
ANS 8 -

CLASS 6 CHAPTER 8 EXCERCISER ( MCQ, FILL IN THE BLANKS, T/F , MATCH THE FOLLOWING)

CLASS 6
 CHAPTER 8 SOFTWARE APPLICATION
 EXCERCISER ( MCQ, FILL IN THE BLANKS, T/F , MATCH THE FOLLOWING)

I. MCQ 
II. FILL IN THE BLANKS
III. TRUE/FALSE

IV MATCH THE FOLLOWING-

CLASS 6 CHAPTER 8 SUMMARY

CLASS 6 
CHAPTER 8 SOFTWARE APPLICATION (MAPS AND GLOBE)
 SUMMARY


CLASS 6 CHAPTER 5 QUESTION ANSWERS

 CLASS 6 
CHAPTER 5 
QUESTION ANSWERS

Q 1 – Name the tool used to create mind maps in computer?
Ans 1 – Tool used to create mind maps in computer is VUE installer . VUE means Visual Understanding Environment.

Q2 – What is mind map?
ANS 2-

Q3 – Write the use of various tools present on formatting palette of mindmap software.
 ANS 3 -
Diagram of formatting palette is -

Uses of various tools are as below -



Cyber Jaagrookta Diwas - In School

 Cyber Jaagrookta Diwas  

Popular post